Gumikopás Blog

Hírek, vélemények, elemzések az F1 és az autósportok világából

Colapinto Albon nyakán

Franco Colapinto három hétvége alatt nagyobb nyomást tudott helyezni Alex Albonra, mint Sargeant és Latifi együttvéve 59 nagydíj alatt.

17-sunday-baku-2024.jpg

Sargeant ideje már tavaly is bőven kitelt, azonban csak az idei Holland nagydíj után mutatták meg neki az ajtót, köszönhetően a nagy mennyiségű anyagi támogatásnak a csapat részére....

A Williams egy merész húzással Colapintót dobta be a mély-vízbe, aki briliánsan szerepelt az eddigi három versenyén. Bakuban Q3-ba jutott és a futamon pontot is szerzett, bár a jó helyezést (8.) a Perez-Sainz ütközésnek köszönhette, amúgy 10. lett volna, de az is elképesztő a második futamát teljesítve, ráadásul Albontól alig kapott ki.

Szingapúrban ismét brillírozott: az időmérőn 7 ezreddel maradt el a csapattárstól és a pontszerzésről is csak 1,6 másodperccel csúszott le. Itt külön kiemelendő a rajtnál végbevitt manővere, ahol az első kanyarban egyszerre három autót előzött meg. Újonctól ilyen tökös megmozdulást nagyjából 2015-ben láttunk utoljára, akkor egy bizonyos Max Verstappentől…

Be kell vallanom, az első két nagydíjszereplése után én még szkeptikus voltam Colapinto teljesítményével kapcsolatban, de egyre jobban kezd meggyőzni ez a srác. Így juthatunk el arra a következtetésre, hogy ez a három verseny nem elég minta ahhoz, hogy kijelentsük az ítéletet.

Azt az ítéletet, amely kétféle lehet:

  1. Colapinto hatalmas tehetség és egyből a parádésan teljesítő Albon szintjéhez közel tud lenni. Mire lenne képes, ha megszerzi a megfelelő tapasztalatot?

  2. A Williams egy sokkal jobb autó, mint gondoljuk és Albon valójában nem is teljesít olyan magas szinten. Ez pedig az elmúlt évek sikereit valamelyest leértékeli, illetve Albon korábbi csapattársait egy még alacsonyabb polcra helyezi. Nagyon nehéz volt eddig is belőni, hogy mennyire jó a Williams, hiszen az elmúlt években "fizetős" és/vagy újonc versenyzők, illetve a Red Bullnál magához képest alulteljesítő Albon versenyzett náluk.

22-friday-spa-francorchamps-2024.jpg

Én valahol a kettő között érzem az igazságot. Colapinto a juniorszériákban egy erős, de nem kiemelkedően jó versenyző volt. Viszont vannak azok a pilóták, akiknek az F1 egyszerűen jobban fekszik (tipikusan ilyen Oliver Bearman is). Tehát a tiszta teljesítményt nézve jobban megy F1-es autóval a királykategóriában, mint a juniorszériákban.

Persze nem tartom reálisnak, hogy Colapinto egy őstehetség, aki jövőbeli potenciális világbajnok, hiszen ha ebbe a kategóriába esne, akkor még a számára kevésbé kedvező juniorszériákban is az élen kellene szerepelnie.

Az biztos, hogy ezzel a beugrássorozattal (amelyből hat verseny még hátra van!) feltette magát az F1 térképére és egy esetleges 2026-os ülés várományosa, ha fent tudja tartani ezt a teljesítményt.

22-saturday-monza-2024.jpg

Ami viszont végleg eldöntheti, hogy a korábban vázolt két opció közül melyikhez áll közelebb az igazság az a következő szezon lesz, hiszen érkezik Carlos Sainz a Williamshez, akinek a képességeivel pontosan tisztában vagyunk.

Ez végleg eldönti majd, hogy valójában mennyire jó Albon és Franco Colapinto mostani teljesítményét is kontextusba helyezi majd.

Viszont Albon a csapaton belüli fenyegetettséget a vártál hat hónappal korábban, egy váratlan helyről kapta a nyakába....

 

képek: Pirelli

A bejegyzés trackback címe:

https://gumikopas.blog.hu/api/trackback/id/tr2718694874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása