Gumikopás Blog

Hírek, vélemények, elemzések az F1 és az autósportok világából

Eldőlt az első dominó: Alonso aláírt

Hivatalossá vált Fernando Alonso maradása az Aston Martinnál, ezzel pedig a 2024-es pilótapiac első dominója el is dőlt.

16-saturday-suzuka-2024.jpeg

Elsődleges következmény, hogy így (minden bizonnyal) az Aston párosa változatlan marad, mivel Lance Strollnak családi illetőségei miatt helye lesz a csapatban, bár az elmúlt másfél évben egyre erősödtek az olyan irányú találgatások, hogy maga Stroll mondhatja azt, hogy szeretné befejezni az F1-es kalandot vagy 1-2 év szünetet tartani. Ez persze megint csak borítana mindent a pilótapiacon.

Ugyan ez nem lett hivatalosan kimondva de a csapatfőnök kommünikéjéből az következik, hogy Alonso több évre ír alá, tehát a Formula-1 2026-ban kezdődő új érájában is itt lesz még. Ez egyben azt is jelenti, hogy Alonso 45 évesen is versenyezni fog még. Ez azért elképesztő, mert 1971 óta nem versenyzett pilóta a Forma-1-ben, aki túl lett volna a 45 éves koron. Ráadásul a 2026-os szezon teljesítésével Alonso eljuthat a 450 teljesített versenyhétvégéig, tovább növelve saját rekordját. 

MIT JELENT EZ A TÖBBIEKRE NÉZVE?

Ez a megállapodás elsősorban azokat a versenyzőket érinti, akik Alonso esetlegesen megüresedő helyére pályáztak. Ezek közül a legfontosabb természetesen a kiváló formában versenyző Carlos Sainz, aki szabadon igazolható a Ferraritól való kényszerű távozása miatt. Tehát az Astonhoz már nem mehet, így egyre valószínűbbnek tekinthető az Audihoz (jelenlegi Sauber) való igazolás, bár a vasat még a tűzben tarthatja a Sainz-menedzsment egy esetleges Red Bull vagy vad gondolattal élve Mercedes ülésért.

18-saturday-suzuka-2024.jpeg

Van további három versenyző akik minden bizonnyal szívesen igazoltak volna az Astonhoz és a pilótapiac fontos szereplői lehetnek. Ők Albon, Gasly és Ocon. A mezőny második feléből ők hárman azok, akiket versenyzői kvalitásuk feljogosít arra, hogy reális esélyük legyen valamelyik topcsapatba igazolni, bár Alonso szerződés hosszabbításával egy ajtó bezárult. A Mercedesnél viszont reális jelöltek lehetnek, főleg ha Toto Wolffék úgy döntenek, hogy nem dobják be már 2025-ben Antonellit, így 1-2 évre kellene egy másik versenyző. Ebben az esetben elsősorban a fent említett hármasból válogathatnak. 

Sőt, Albon esetében a Red Bullhoz való 2025-ös vagy 26-os visszatérés sem kizárható, egy esetleges Perez távozás esetén.

A KULCS TOVÁBBRA IS A VILÁGBAJNOK

Azonban a pilótapiac kulcsfigurája még mindig Max Verstappen. A Red Bull belháborúi - és főleg Helmut Marko esetleges távozása - kapcsán merült fel a holland távozásának opciója. A Mercedes pedig be is jelentkezett Verstappen leigazolására, bár én magam ennek sok realitását nem látom 2025-re, látva a Mercedes gyengélkedését. 

40-friday-suzuka-2024-min.jpeg

Viszont az új érára való eligazolás már egy fokkal reálisabb opció lehet, kiváltképp ha a hírek igazak és a Red Bull 26-tól gyártott saját motorjával tényleg gondok vannak (elsősorban a megbízhatósággal).

Egy biztos: Verstappent bárki szívesen leigazolná, így az ő döntése minden mást is befolyásol.

PILÓTAPIAC 2024: HAMAR KEZDŐDIK A TÁNC

Az F1-es pilótakeringő és a háttértárgyalások általában a tavasz végén vagy a nyár elején kezdődnek meg, azonban idén ez jóval előrébbre került és már most zajlanak az események. Van is minek zajlani, tekintve, hogy a mezőny több, mint felének továbbra sincs szerződése 2025-re és értékes pilóták igazolhatóak szabadon, miközben rengeteg tehetséges fiatal is vár a lehetőségre. Érdekes időszaknak és egy továbbra is őrült pilótapiacnak nézünk elébe, vagyis már térdig gázolunk benne. 

 

képek: Pirelli

A bejegyzés trackback címe:

https://gumikopas.blog.hu/api/trackback/id/tr2018377771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása