Gumikopás Blog

Hírek, vélemények, elemzések az F1 és az autósportok világából

Hogyan jutott zsákutcába a Mercedes?

A Mercedes belefutott abba a hibába, amibe tavaly a Red Bull a Sao Paulo-i nagydíjon. A 2022-es kettős győzelemhez képest mindössze négy pontot szereztek Hamilton révén, míg Russell kiesett.

m404115.jpeg

Természetesen a beállításokkal mentek teljes tévútra. Ebben nagy szerepe volt a nagydíj sprinthétvége mivoltának. Ilyenkor csupán egy szabadedzés áll a csapatok rendelkezésére, hogy beállítsák autóikat. A pénteki időmérőtől pedig parc fermé korlátozás alá kerülnek az autók, azaz az első szárny dőlésszögén és a guminyomáson kívül nem változtathatnak a beállításokon. Így a sprinthétvégékre mindenki már egy kész tervvel érkezik, amit "vakon" raknak össze. Persze ez nem teljesen igaz, hiszen rengeteg számítógépes szimulációt folytatnak le, azonban a Forma-1-ben igaz az az alapvetés, hogy gyakorlatban mindig minden más. Így volt ez most és tavaly a Red Bull esetében is.

Ennek lett tehát áldozata a Mercedes. Az elmúlt futamokon második-harmadik erőt képviseltek, azonban most hirtelen visszaestek az erősorrend hatodik-hetedik helyére, ami a versenytempót illeti. Az autó egyszerűen rendkívül lassú volt, "cserébe" pedig a gumikat is borzalmasan kezelte.

Ez egy óriási bukás, főleg, hogy a Ferrarival továbbra is harcban vannak a konstruktőri bajnokság második helyéért, azonban ezt a betlit gyorsan el kell felejteniük és a jövőre koncentrálni.

m403936.jpeg

Van még két hétvége a szezonból, azonban ők már nem is erre, hanem a 2024-es szezonra gondolnak: teljesen áttervezik az elmúlt két évben is használt autókoncepciójukat, aminek alapvető hibái vannak. Részben ez is belejátszott a mostani szenvedésükbe.

A jövő év várását és az idei autóik elfelejtését keményen ki is mondták. Lewis Hamilton így fogalmazott: „Istennek hála, jól hangzik, hogy már csak két futamon kell használni a W14-est”

Ez is jól mutatja a Mercedes mostani hozzáállását: teljes gőzzel 2024-en dolgoznak, azonban még mindig itt van a konstruktőri csata a Ferrarival, ahol mindössze 20 pont az előnyük a vörösökhöz képest.

 

képek: Mercedes-AMG Petronas F1 Team

A bejegyzés trackback címe:

https://gumikopas.blog.hu/api/trackback/id/tr2118253439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása