Gumikopás Blog

Hírek, vélemények, elemzések az F1 és az autósportok világából

Mégis maradna az Alfa Romeo az F1-ben?

Mint az ismeretes az Sauber 2026-tól az Audi égisze alatt folytatja tevékenységét, így az Alfa Romeo 2023 végén leköszön a névadó szponzori posztról, de koránt sem olyan biztos, hogy az egész Forma1-től is.

2022-abu-dhabi-grand-prix-friday-2.jpg

Az F1-es vérkeringésben maradást értelemszerűen egy másik csapattal való szövetséggel lehetne megtenni, de ez esetben felvásárlásról beszélhetünk. Manapság ritka mint a fehér holló, az 'Eladó' felirattal fémjelzett F1-es istálló, főleg hogy a költségsapka bevezetése óta csupán egy csapat üzemeltetése is lehet nyereséges vállalkozás, nem is beszélve a brandépítési előnyökről. A McLaren az Audinak, a Red Bull a Porschénak, a Sauber (Alfa Romeo) az Andrettinek adott kosarat nemrégiben, és ezek csak a nagy port kavart csapatvásárlási próbálkozások. 

Ott a másik opció miszerint új csapatot is lehetne indítani, de már így is túl nagy a tolongás a Forma-1 kapui előtt. Több mint egy éve terjeng az F1-es köztudatban, az Andretti csapat indítási szándéka, de van több F2-es istálló is akik szívesen fellépnének a királykategóriába, és meg is felelnek az FOM és az FIA kritériumainak. Persze a jelenlegi csapatok kézzel lábbal tiltakoznak az új belépők ellen, hiszen az a pénzösszeg amit minden év végén leosztanak a csapatoknak, az ugyan annyi marad, így mindenki kevesebbet kapna. Az egyetlen csapat aki az új beszállók (elsősorban az Andretti) belépése mellett kampányol az az Alpine-Renault, akiknek égető szükségük lenne egy motorpartnerre.

Az Alfa Romeo az F1-ben maradási szándékát már megfogalmazta, de új csapat indítása szinte lehetetlen küldetésnek tűnik. Egy istálló azonban eladó sorba kerülhet, amire jó eséllyel pályázhat a patinás olasz márka. Ez a csapat pedig az Olaszországban székelő Alpha Tauri. A Red Bull fővezér, Dietrich Mateschitz októberi elhalálozásával erősen megváltozik a lapjárás az energiaitalos cégnél. Az osztrák szakember helyét egy három fős igazgató tanács veszi át, aminek Mateschitz fia is tagja. Természetesen a Red Bull csapat jövője nem kérdéses, hiszen ennek brandértéke már a teljes céghez is mérhető, így bolondok lennének ezt a projektet kifullasztani, azonban a "B" csapatként funkcionáló Alpha Tauri jövője meglehetősen kétséges.

2022-hungarian-grand-prix-sunday-4.jpg

A faenzai istálló eredetileg a Red Bull juniorcsapatának támogatására jött létre, azonban ennek sorsa is meglehetősen kérdőjeles. Akárhogy nézzük az elmúlt hat évben Hartleyt, Gaslyt, Albont és Tsunodát tudták az F1-be tolni. Persze Gasly és Albon jó versenyzők, de hat év alatt ez akkor is kevés. Jól mutatja a juniorprogram hanyatlását, hogy a Gasly távozása miatt felszabadult helyre nem a juniorcsapatból hoztak föl valakit, hanem 'külsőst' igazoltak, Nyck de Vries személyében. Így a Red Bull felsővezetésének erősen át kell gondolnia, hogy van e értelme egy második csapatnak az F1-ben. És jelenleg nagyon úgy tűnik, hogy az energiaitalosok válasza nem lesz.

Ebben az esetben természetesen rengetegen fognak majd sorban állni a csapat felvásárlásáért, de jelenleg a legesélyesebbnek egy olaszországi konzorcium tűnik, az Alfa Romeoval az élen. A csapat természetesen Ferrari motorral és váltóval menne, de az sem kizárt, hogy a kezdeményezésbe maga a Ferrari is beszállna némi technikai és ami még fontosabb, anyagi támogatással. A szövetkezés kulcsembere John Elkann (a Ferrari elnöke) lehet, aki az Alfa Romeót birtokló cég felsővezetésében is szerepet vállal. Így a Ferrari építhetne egy igazi "B" csapatot (ami sem a Sauberrel, sem a Haasal nem sikerült igazán), ráadásul az együttműködést az is megkönnyítené, hogy a két csapat székhelye csupán egy órányi autózásra van egymástól.

Összegezve, az új beszállói kívánalmak mellett (amik akár teljesülhetnek is, a FOM erősen növekvő bevételeinek köszönhetően), a jelenleg Alpha Tauri néven működő istálló gazdát cserélhet és Alfa Romeo néven futhat tovább, akár már 2024-től.

A bejegyzés trackback címe:

https://gumikopas.blog.hu/api/trackback/id/tr7218008734
süti beállítások módosítása