Gumikopás Blog

Hírek, vélemények, elemzések az F1 és az autósportok világából

F1-es pilótapiac: Mi lesz az utolsó ülés sorsa?

Zhou múltheti szerződés hosszabbításával és a mai nap bombahírével, miszerint az Alpha Tauri Yuki Tsunodával és Daniel Ricciardoval folytatja 2024-ben, az F1-es pilótapiac utolsó dominói is eldőltek, egy kivételével. Az utolsó szabad ülést a Williamsnél kell keresnünk. Lássuk, kik esélyesek a megkaparintására!

7-saturday-marinabay-2023.jpg

A FŐ KÉRDÉS: SARGEANT MEGY VAGY MARAD?

Az amerikai idén debütált a tavalyi F2-es remeklés után, azonban nem hozza azt a szintet amit elvárnak tőle. A nyers tempója kétségkívül nem rossz, azonban mindig esik legalább egy aprócska porszem a gépezetbe, ami általában az ő hibájából valósul meg. Az utóbbi néhány versenyen ezek meglehetősen megszaporodtak. Az nyári szünet óta eltelt négy hétvégéből csupán egyet sikerült baleset nélkül abszolválnia… Például az iménti Japán nagydíj időmérőjén is csúnyán összetörte az FW45-öt:

Ilyen események mellett nem csoda, hogy James Volwes csapatfőnök is kijelentette, hogy magasabb szintre van szükség az ülése megtartásához.

„Amit neki is tanácsoltam, a következőek voltak: ez egy teljesítményalapú rendszer, nem azért vagy itt, mert azt szeretnénk. Ki kell érdemelned a helyed, erről szól az autósport.”

„Azt szeretném, ha ezt az általános elvet követnéd és ezen az úton fejlődnél, közelebb kerülnél Alexhez. Így lesz hely neked is. Előtte azonban kell, hogy pontokat lehessen a nevedre írni. Zandvoortban lett volna erre lehetőség – ezek kihasználásával tudod megtartani az ülésed a Formula-1-ben” - idézte fel az amerikai pilótával folytatott beszélgetését Volwes

5-friday-zandvoort-2023.jpg

Sargeant esélyi azonban nem csak a tehetségén múlnak, hiszen azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy amerikai pilóta. Az F1 népszerűsége az Egyesült Államokban az elmúlt években rohamosan növekedett, így marketing szempontból is vonzó lehet. Mindezt úgy, hogy az F1 jelenleg amerikai tulajdonban áll.

Tehát Sargeant helyzete jelenleg nem túl rózsás és sajnos most már az idő is szorítja, hiszen a Japán nagydíj után csupán hat verseny lesz hátra az idei szezonból. Ez alatt kell bizonyítania és megragadnia azokat a lehetőségeket, amikor az autó jó. Mert nagyon erős volt Monzában és Zandvoortban is, de Sargeant egyiket sem tudta kihasználni. Volwes is elmondta: azt szeretnék látni, hogy az ilyen alkalmakat pontszerzésre váltja az amerikai.

KIK JÖNNEK SZÓBA HELYETTE?

Jó pár név felmerült az elmúlt hónapokban, azonban a két legnagyobb esélyes Mick Schumacher és Felipe Drugovich.

A Mercedesnél tartalék pilótai státusznak örvendő Schumachert Toto Wolff próbálja beprotezsálni a Williamshez, azonban a némettel kapcsolatban pont az elmúlt hetekben terjedt el, hogy az Alpine WEC csapatában folytathatná, amellett, hogy Mercedes-tartalék marad. Hogy tárgyalás van az Alpine és a “kis Schumi” között azt az Alpine is megerősítette, ami általában a megegyezés csalhatatlan jele. Azonban ha közbejönne egy Williamses ajánlat, akkor nem is lehet kérdéses, hogy melyiket választja a német.

Viszont kérdés, hogy a Williams mennyivel lenne előrébb, ha Schumacherre cseréli le Sargeantot. A válasz pedig az, hogy nem sokkal. Abból a szempontból viszonylag hasonló a két versenyző, hogy Schumiban is meg van a tempó, de a gyakori autótörés tőle sem idegen, sőt ezért vesztette el tavaly a Haasos ülését. Szóval a Williams nem lenne vele előrébb azon kívül, hogy jól hangzik a neve az F1-ben, csak kérdés, hogy Wolffnak van e akkor befolyása, hogy betolja a védencét a gorve-i csapathoz.

A másik fő jelölt a jelenleg még Aston Martin tartalékként jegyzett Felipe Drugovich. A tavalyi parádés és rendkívül domináns F2-es bajnoki cím után csupán egy tartalékos pozíció jutott neki. Ez persze valahol nem fair vele szemben, ugyanakkor már a harmadik szezonját töltötte az F2-ben a bajnoki cím megszerzésekor. Ez a tény valamelyest árnyalja a képet, de azt gondolom, hogy egy Forma-2-es bajnoknak igenis helye van a rajtrácson legalább a lehetőség megteremtésének erejéig. Ha nem jön be, akkor természetesen minden további nélkül el lehet küldeni, mint az láttuk például Schumacher esetében is.

58-post-season-test-yasmarina.jpg

Sargeanthez hasonlóan Drugovich nemzetisége mellett sem szabad szó nélkül elmenni, hiszen az úr brazil illetőségű. A Forma-1 pedig már ordít egy újabb brazilért, hiszen állandó versenyzőként legutóbb Felipe Massa szerepelt a királykategóriában. És ez a nemzet igen erősen hozzátartozik a száguldó cirkuszhoz.

Tehát a fő érv Drugovich mellett, hogy tapasztalt és tudjuk róla, hogy gyors. Szinte biztosan jobb versenyző, mint Schumacher, de ilyen esetekben sajnos nem csak ez számít.

A két “nagykutya” mellett még néhány versenyzőről szót kell ejtenünk, akik a reménnyel biztosan élhetnek a fennmaradt ülés megszerzése kapcsán. Az egyik ilyen versenyző Liam Lawson, aki sokak felháborodására (és én is köztük vagyok) nem kapott állandó ülést az Alpha Taurinál 2024-re, csupán tartalékversenyzői státuszt a Red Bull mindkét csapatánál. Ez pedig nem zárja ki, hogy a Williamsnél versenyezzen és a grove-i csapat is biztosan felfigyelt rá az elmúlt futamok remeklési során. Lawson egy nagyon remek srác a tehetségét és tempóját illető kérdéskörben pedig a Ricciardot helyettesítő beugrás-sorozatával feltette a pontot az i-re. Ennek a fiúnak helye van az F1-ben.

1-sunday-marinabay-2023.jpg

Megcsillagozva beírhatjuk a várományosok névsorába Alex Palout, akivel kapcsolatban az elmúlt időszakban elcsendesedtek a Forma-1-es pletykák, de a McLarenes szerződésbontása akár erre is utalhat, hogy máshol kap lehetőséget. A Williams jó eséllyel szívesen látna egy világszinten top versenyzőt az autójában. Kérdés, hogy Palou akarja-e, hogy egy kisebb F1-es csapatnál versenyezzen az IndyCar csúcsa helyett. Ha meg akarja vetni a lábát az F1-ben és át akar jönni az óceán túlpartjára akkor most vagy soha…

Összegezve tehát fő kérdés az, hogy Sargeant megy vagy marad. Ha megy, akkor az esélyességi sorrend minden bizonnyal a következő: Drugovich, Schumacher, Lawson, ((Palou)).


képek: Pirelli


Ha tetszik amit csinálok és szeretnéd támogatni újságírói pályafutásomat, akkor kérlek látogass el a Patreon támogatói oldalamra. Köszönöm!

A bejegyzés trackback címe:

https://gumikopas.blog.hu/api/trackback/id/tr7218220531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2023.10.04. 09:11:38

Szerintem Mick nem az a favorit, akibe érdemes befektetni.
Seargent meg még összekaphatja magát...

Drug érdekes eset lenne.
süti beállítások módosítása