Gumikopás Blog

Hírek, vélemények, elemzések az F1 és az autósportok világából

Mit várhatunk Mexikóban?

November első hétvégéjén Közép-Amerikába, Mexikóvárosba érkezik a száguldó cirkusz apraja és nagyja.  ap-21z1syp7h2111_hires_jpeg_24bit_rgb.jpgAz előző évekhez képest a legnagyobb változás a futam nevében keresendő. Ugyanis mostantól Mexikóvárosi Nagydíjként szerepelt az f1-es versenynaptárban, a korábbi Mexikói Nagydíj helyett. A 71 körös versenyt továbbra is a Hermanos Rodríguez versenypályán rendezik, ami Pedro és Ricardo Rodríguezről van elnevezve. A testvérpár mindkét tagja megjárta az f1-et. Ricciardo máig a Scuderia valaha volt legfiatalabb versenyzője, de karrierje idő előtt véget ért a Mexikói 1962-es halálos balesete miatt. Perdo egészen a futamgyőzelemig vitte, azonban az ő életének is egy forma1-es baleset vetett véget.  

Az aszfaltcsík 4,3 km hosszú, így a megtett 71 forduló összesen 305 km-es versenytávot eredményez. Mexikóvárosban 1962-ben rendezték az első nagydíjat, azonban ezen még nem osztottak világbajnoki pontokat. A futam egészen 1970-ig része volt az f1-es versenynaptárnak. Majd 1986 és 1992 között ismét szerepelt a száguldó cirkuszban. Ezek után következett egy nagyobb szünet, majd 2015-ben újra az f1 részévé vált, immáron a máig is használt vonalvezetéssel. A pálya különlegessége, hogy a harmadik szektor négy kanyarja a Foro Sol stadionon halad keresztül. Az 55.000 főt befogadni képes létesítmény eredetileg koncerteknek, majd a Diabolos Rojos baseball csapatnak adott otthont. A mexikói aszfaltcsík 2015-ös visszatérésekor döntöttek úgy, hogy a pályát keresztülviszik a stadionon. A Hermanos Rodríguez másik különlegessége, hogy a célegyenes közel másfél km hosszúságú. Ennek köszönhetően a sebességrekord is itt született meg 2019-ben. Valtteri Bottas Mercedese ugyanis 372,5 km/h-ás sebességet ért el. Ez a hosszú egyenes a futamon kulcsfontosságú szerepet fog kapni, mert az itt található DRS zónában, akár 7,8 tizedmásodperces hátrányból is lehet előzni. A rajtnál is nagy hatása lehet, láthattuk Sochiban is, hogy a rajt után egy hosszú egyenes milyen izgalmakat hozhat. Reméljük abból, most sem lesz hiány…  18-mx-preview-en.jpgA mezőnynek a leginkább fókuszban lévő tagja minden bizonnyal Sergio Perez lesz, aki összességében az ötödik és jelenleg az egyetlen mexikói a pilóta az f1 mezőnyében. Checo gyakorlatilag nemzeti hős mexikóban, így ő vihette utcára az RB7-est (a Red Bull 2011-es autóját) egy utcai parádé keretein belül és a Red Bull szimulátorában is ő teljesítette a szokásos kört. Erre a hétvégére Perez egy különleges sisakfestéssel és overál mintával felfegyverkezve érkezik hazájába. 

A helyszín különleges tulajdonsága, hogy több mint 2000m magasan fekszik. Itt már sokkal ritkább a levegő, ami az eredményezi, hogy a motorok közötti teljesítmény differencia jelentősen csökken. Ezért tudott itt a Red Bull az előző években is tarolni. Ami érdekes, hogy gyakorlatilag akkora szárnyakkal mennek, mint Monacóban, tehát a lehető legnagyobb leszorítóerővel, ez is a magaslati, ritka levegőre vezethető vissza. Ami az erőviszonyokat illeti én Red Bull fölényre számítok, főleg azért, mert eddig is erősek voltak itt, ráadásul a Honda motor is sokkal erősebb, bármelyik korábbinál. Annak okán, hogy az erőforrások közti különbségek csökkenek, szerintem a gyengébb motorral rendelkező, Ferrari és Renault hajtásláncot használó csapatok (Ferrari, Alfa Romeo, Haas, Alpine) a szokásosnál erősebbek lehetnek. Így a McLarennek, aminek fő erénye a motorerő, talán lehet félnivalója, főleg hogy mindössze 3,5 ponttal van mögöttük a Maranellói gárda. A kunstruktőri dobogó legalsó fokán akár váltás is lehet. 21063-scuderia-ferrari-russian-gp-sunday-1.jpgA hétvégén az forma1-eseken kívül betétfutamként szerepel majd a Carrera Panamericana, a NACAM formula-4 és a Freightliner GTM. Az óceán innenső partjainál, Portugáliában a motorosok fognak száguldani, de nem csak a MotoGP mezőnye, hanem a Moto2 és a Moto3 versenyzői is pályára gurulnak. A nascarosok pedig a szezonzárójukat fogják futni vasárnap, Phoenixben. 

A forma1-es műsorokat az időeltolódás miatt, majd az esti órákban kell keresni. Magyar idő szerint így néz ki a menetrend:  

Első szabadedzés: 18:30 (P) 
Második szabadedzés: 22:00 (P) 
Harmadik szabadedzés: 18:00 (SZ) 
Időmérő edzés: 21:00 (SZ) 
Futam: 20:00 (V) 

képek: f1 fansite

A bejegyzés trackback címe:

https://gumikopas.blog.hu/api/trackback/id/tr3717764778
süti beállítások módosítása